Op plekken waar geen uitkijkposten aanwezig zijn, bidt de klapekster, net als de torenvalk, in de lucht.
Het menu bestaat grotendeels uit insecten; veel kevers en sprinkhanen, maar ook regenwormen. Bij slechte jaren, zoals 2012; met zijn vele regenbuien tijdens de broedperiode, komen ook grotere prooien aan bod zoals hagedissen en kleinere vogelsoorten. Zo zag ik in 2012 een achtervolging achter een pimpelmees die zijn leven alleen maar kon redden door als een torpedo een braamstruik in te duiken.
In 2012 waren er weinig prooien maar 2013 was weer een heel goed jaar voor de grauwe klauwier. Als er jongen op het nest zijn, blijven de ouders voedsel aanslepen. Een eventueel teveel aan voedsel prikken ze als reserve vast op doorns. Rechts van de vogel, ter hoogte van zijn staart, is een opgeprikte kever te zien.
Ook prikkeldraad wordt gebruikt om een provisiekamer aan te leggen.
2012 was door het slechte weer een beroerd jaar voor "mijn" broedsel. Enkele malen mislukte het broedsel en uiteindelijk vloog er maar een jong uit. Tijdens de periode van broeden en grootbrengen van de jongen liet het vrouwtje zich amper zien. Ze zat de hele tijd op het nest om de jongen te beschermen tegen de kou en vele regenbuien. Het mannetje stond er dus alleen voor om aan voedsel te komen. Ik heb respect gekregen voor de vogel dat het toch nog lukte om een jong uit te laten vliegen. Op onderstaande foto is dit jong net 1 dag uitgevlogen.
2013 was een uitstekend jaar zoals onderstaande foto's bewijzen. Er vlogen 4 jongen uit. Leuk is dat Sovon onderstaande foto's heeft gevraagd om te mogen publiceren in hun jaarverslag.
In 2013 zat het mannetje rustig op zijn uitkijkpost toen hij ineens raar begon te gapen. Ik wist genoeg want voorgaand jaar had ik dit ook gezien maar was niet snel genoeg om het te fotograferen. Nu dus snel de sluitertijd hoger zetten en blijven fotograferen. Na enkele gapen kwam de braakbal tevoorschijn en nu lukte het mij wel om het gebeuren vast te leggen.
De grauwe klauwier is dus een perfecte jager hetgeen ik o.a. in 2011 kon constateren toen ik de uitgevlogen klauwieren langere tijd kon observeren. Ze vingen de ene na de andere wesp waarbij ze deze in de vlucht vingen en iedere keer de wesp meteen bij het achterwerk pakten waardoor deze niet kon steken. Verder is op deze foto te zien dat bij uitgevlogen vogels de schubtekening ontbreekt waardoor ze gemakkelijk van het oude vrouwtje zijn te onderscheiden.
Al met al hoop ik dat de grauwe klauwier de Groote Peel als broedgebied blijft kiezen want zo goed gaat het niet met deze soort in Nederland.
Ik hoop dat de foto's u aanspreken want ik zit nog steeds de stoeien met de scherpte in dit google-account.
Hoi Huub.
BeantwoordenVerwijderenWat een prachtige serie vogels heb je weer laten zien.
Soorten die ik nog nooit gezien heb.
Echt genieten.
Groettie van Patricia.
Huub wat is het toch heerlijk om jouw blog te mogen bezoeken niet alleen voor de mooie foto,s maar vooral(voor mij dan) om het lerende gehalte.
BeantwoordenVerwijderenPrachtige foto's! Ik kan wel begrijpen dat Sovon die wil gebruiken. Juist die op de gebogen braamtaak zijn super. En dat kleintje met de wesp is aandoenlijk. Heel mooi, interessante achtergrondinformatie erbij. Ik heb er van genoten.
BeantwoordenVerwijderenGroetjes, Gonnie
Huub,
BeantwoordenVerwijderenMooi beeldverslag van de broedcyclus van de grauwe klauwier en de vliegende klapekster mag er trouwens ook zijn. Er zitten foto's tussen die ik nog niet van je heb gezien o.a. het mannetje met die regenworm, heel bijzonder. Prachtig ook dat je het produceren en uitwerpen van die braakbal hebt kunnen fotograferen, een heel bijzonder moment. In zijn totaliteit een prachtig blog. Ik hoop dat we ze komend jaar weer kunnen begroeten.
Groeten,
Ad
Hallo Huub,
BeantwoordenVerwijderenecht een heel mooi blog met als uitschieter de prachtige foto's van de Grauwe Klauwier.
Ik heb deze mooie vogels nog nooit voor mijn lens gehad maar ik vind hem heel erg mooi/.
Jij laat ook een prachtige serie ervan zien. De klapekster heb je ook schitterend vereeuwigd
en vooral de "biddende". Ik wist niet eens dat ze ent als torenvalken aan het bidden waren!
Dank je voor deze informatie.
Groetjes, Helma
Op de één of andere manier heb ik deze post gemist, Huub. Gelukkig loop ik alle blogs vaak even langs. Dit had ik toch niet willen missen. Wat een uitstekende serie en wat heb je een bijzondere momenten kunnen vastleggen. Interessante info ook. 14 en 15 vind ik absolute TOP foto's. Geen wonder dat Sovon die foto's wil publiceren. Ze mogen hun handjes dichtknijpen. Ik noem nu 2 foto's, maar ik vind ze allemaal prachtig. Groetjes, Joke
BeantwoordenVerwijderen