Uiteraard ligt het copyright bij mij...dus even mailen om toestemming als u een foto wil gebruiken.

vrijdag 29 november 2013

NIEUW

De natuur is nooit saai en er valt altijd wel wat te beleven. Zo ook in 2013 waarbij ik u foto's wil laten zien van dieren die ik dit jaar ook voor het eerst ben tegen gekomen.

Zo gaf in 2013 ineens de roodmus akte de préséance bij Posterholt in Limburg. Vandaar dat ik 10 juni ben gaan kijken. Bij aankomst waren reeds enkele natuurliefhebbers aanwezig bij de zangplaats waar de vogel zo ongeveer om het half uur kwam zingen. Dat half uur bleek die dag 6 uur en, terwijl de meesten alweer waren vertrokken,  liet de vogel zich pas om 17:30 uur zien. Schuw bleek de vogel niet te zijn en het lukte om de nodige opnames te maken.
Op 21 augustus trokken Ad van Duren en ik naar het riviertje de Swalm in Midden-Limburg om te bekijken of we daar de zeldzame gaffellibel voor de lens konden krijgen. Eigenlijk was het niet meer als geduld hebben en uiteindelijk hebben we 4 mannetjes gevonden. Probleem was dat de libellen de meeste tijd op overhangende takken ging zitten zodat ook wij het water in moesten.


Na vele jaren is er weer eens een invasie van grote kruisbekken. Op 20 november ben ik naar de Strabrechtsche heide getrokken waar ook grote kruisbekken waren waargenomen. Buiten het feit dat ik de vogels trof was die dag ook een van de weinige novemberdagen dat de zon zich liet zien.


 


In tegenstelling tot spechten, die de dennenappels open roffelen, snijden de grote kruisbekken de kegels met hun sterke snavel gewoon open.

Een gedrag wat ik nog nooit had gezien was dat de vogels, om te drinken, naar beneden kwamen en op de onderste dode takken van de bomen, in de kiertjes van de takken, naar vocht zochten.
Vergeleken bij de gewone kruisbek heeft de grote kruisbek een veel forsere snavel.

6 opmerkingen:

 1. Huub wat heerlijk terwijl het jaar nog niet helemaal om is om zo terug te kunnen kijken naar deze prachtige momenten de Roodmus prachtig in aktie en zelf een bad genomen voor de Gaffelibellen en dan de Grote kruisbekken waar je zo mooi de grotere snavels laat zien, dit is heerlijk terugzien ,dit smaakt naar meer.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Huub.

  Wat een prachtige foto's heb je gemaakt van de mooie vogels en de libellen.
  Vogels die ik nog nooit gezien heb en dus heel leuk om ze nu te zien..
  Prachtige foto's.

  Groettie van Patricia.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Huub,

  Mooie serie van drie bijzondere soorten die je niet zo snel te zien krijgt. Van die roodmus heb ik nog steeds spijt dat ik er niet naar toe gegaan ben, ik ken ze wel uit de vogelwereld in verenigingsverband werden en worden gekweekte exemplaren regelmatig geëxposeerd, in het wild zag ik ze nog nooit. Onze tocht naar de gaffellibel was succesvol, uiteindelijk hebben we hem toch kunnen vinden alhoewel het aanvankelijk zoeken lek naar een speld in een hooiberg. Na een tevergeefse tocht afgelopen week naar de grote kruisbekken hoop ik dat ze nog even blijven zodat ik aankomende week nog een kans krijg.
  Je hebt alle drie de soorten heel mooi vastgelegd.

  Groeten,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Huub,

  wat een machtige mooie serie zeg en wat een bijzonder mooie soorten laat je hier voorbij komen.
  Ik vind de Gaffelibel echt schitterend en daar ben ik ook best een beetje jaloers op hoor hihi.....
  De Roodmus is ook een schitterende serie geworden. Als ik het had geweten had ik daar ook even naar gezocht want wij zaten in jullie ook Zuid-Limburg. Nu kan ik er gelukkig bij jou van genieten. Dan ook nog je Grote kruisbekken. Echt heel gaaf om te zien en om te kunnen vastleggen! Echt een hele gave serie en mooi vereeuwigd.
  Mijn complimenten.

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Prachtig, mooi die Kruisbekken en roodmus! Ik ga je blog volgen en zet je blog in mijn lijst, mooi hoor!

  Groeten John

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Behalve dat ik dit een prachtige serie vind, heb ik ook weer wat geleerd, Huub. Van een Roodmus had ik tot nu toe nog nooit gehoord. Wat een mooi vogeltje en wat heb je 'm mooi in beeld gebracht. Je moet 'm maar weten te vinden. Net als die Kruisbek en Libelle. Al deze soorten heb ik nooit zelf gezien. Er valt dus nog veel te ontdekken. Compliment voor je hele serie. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen