Uiteraard ligt het copyright bij mij...dus even mailen om toestemming als u een foto wil gebruiken.

donderdag 13 maart 2014

Kikkerland

Het water hoeft nog maar enkele graden boven nul te zijn als enkele kikkersoorten reageren door naar het water te trekken waar ze hun dril deponeren.


De bruine kikker is er heel vroeg bij maar er is er eentje die hem toch voorgaat en dat is de heikikker die naar de vennen in heide en veengebieden trekt. De mannetjes zijn kort; slechts enkele dagen lichtblauw gekleurd. Hieronder een opname van de Klotterpeel waar de soort nog gelukkig algemeen begin maart is te vinden.De mannetjes maken een "ploppend"geluid hetgeen wordt beschreven alsof je een fles net onder water vol laat lopen.

De blauwe kleur begint al na 1 a 2 dagen over te gaan naar bruin. Hier 2 mannetjes; de ene nog mooi blauw en de andere reeds verkleurend naar bruin.


Veel vennen zijn ongeschikt voor de heikikker omdat ze te zuur zijn waardoor het dril afsterft. Belangrijk is natuurlijk ook dat de vennen niet al te vlug droogvallen. De opnames heb ik gemaakt door gewoon rustig enkele uren aan de waterkant te wachten wat er ging gebeuren. Verder heb ik een 500 mm lens op statief gebruikt.Als de heikikker al bijna klaar is, begint de bruine kikker met de trek naar het water. Gelukkig vinden we deze soort veel algemener. Ook de mannetjes van de bruine kikker krijgen in de paarperiode een andere kleur, namelijk grijs.
De vrouwtjes hebben het overigens zwaar te halen. Ze worden aan alle kanten door de mannetjes besprongen en als het even tegen zit, klampen zich meer als een mannetje vast aan het vrouwtje.Ook de gewone pad is er vroeg bij. In tegenstelling tot de heikikker en de bruine kikker komt de pad alleen maar naar het water om te paren en dril te leggen. Daarna trekken ze weer het land op.


Ook hier proberen de mannetjes zich vast te klemmen aan het wijfje hetgeen de nodige worstelingen tot gevolg heeft.....arm vrouwtje.


Tijdens de met name nachtelijke trek naar het water komen veel kikkers en padden onder autobanden aan z'n eind. Aangelegde tunnels onder wegen brengt hier uitkomt. Ook zijn er nog jaarlijks vrijwilligers in actie die de dieren de weg overzetten. Waar men dan wel op moet letten is dat men de padden apart in een emmer overbrengt en niet tezamen met salamanders of kikkers. Padden scheiden namelijk, bij verstoring, een gif af waaraan met name salamanders aan kunnen sterven.
 

Een nadeel van tunnels is dat bijvoorbeeld reigers dit binnen de kortste keer ook in de gaten hebben. Onderstaande blauwe reiger stond dan ook regelmatig bij zo'n tunnel.


Kikkers en kikkervisjes vormen voedsel voor menig ander dier. Zelfs de ijsvogel weet ze te vinden en slaat ze tegen de tak dood voordat ze worden verorberd.


Ik hoop dat de foto's u weer aanspreken en hopende op een schitterend voorjaar......

7 opmerkingen:

 1. Prachtig Huub en die 500mm heeft zo toch wel zijn voordeel,geweldig !

  Gr Michel

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prachtige reeks foto's van de Blauw gekleurde Heikikkers laat je hier zijn.

  Fijn blog om te lezen en naar te kijken.

  Ik heb genoten!!

  Gr,
  Remco

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi zeg! Ik moet dus nodig op pad voor die blauwe....

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Jeetje, wat is dat een mooie serie, Huub. Vooral die kikker tussen het kikkerdril vind ik bijzonder mooi. Je ziet de blauwe kleur van de Heikikkers heel mooi in jouw serie. Ik had er wel van gehoord, maar nog nooit zo goed gezien. Heel mooi gedaan. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Huub.

  Wat een prachtige foto's van de kikkers.
  Heel mooi, ook reflectie ervan.

  Groettie van Patricia.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Kenonnne Huub!
  Dis is nog eens mooi. Je openingsfoto is gelijk een juweel maar ook de foto 8 en qo waar de heikikker op mooie heldere eitjes zit.
  Zijn blauwe kleur blijft helaas maar even en het is een van de wonderbaarlijke fenomenen van de natuur. Ook de andere foto's zijn geweldig om te zien. Dit is echt ene waar geneogen. Hier bij ons zijn geen heikikkers dus ik geniet deze te meer van deze series bij jullie.
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Prachtig fenomeen om mee te maken en om te fotograferen dat blauw kleuren van de heikikkers. Foto 3 laat mooi de drukte zien. Foto 8 is de topper van de serie. Maar ook de andere foto's zijn zeer de moeite waard, die van de padden en de bruine kikker.
  groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen