Uiteraard ligt het copyright bij mij...dus even mailen om toestemming als u een foto wil gebruiken.

woensdag 9 juli 2014

Texel

Rond de Pinksteren hebben wij; ik en mijn vrouw, een week vertoefd op het mooie Texel. Ondanks de vele blogs die dit jaar over dit eiland en haar natuur zijn gegaan, hoop ik dat mijn blog u toch ook nog zal bevallen.
Allereerst enkele indrukken van de natuur op Texel.


Zonsondergang.
 
De Mokbaai.
 
De Geul bij de Mokbaai.
 
Na aankomst in ons vakantiehuisje, ben ik in de middag naar de bossen bij Wetsermient gefietst omdat ik op waarneming.nl had gezien dat hier de glasvleugelpijlstaart meerdere malen was gezien. Ik kreeg er twee te zien maar het was geen makkie om ze met de macrolens te fotograferen en ik ben dan ook niet helemaal tevreden met het resultaat. Op het einde van de week ben ik terug geweest met mijn telelens/statief . Dit heb ik vaker gedaan bij zulke beweeglijke vlinders en de resultaten met een telelens waren toen goed te noemen. Helaas kreeg ik nu geen glasvleugelpijlstaart te zien.

Enkele morgens ben ik naar de Ottersaat gegaan ten noorden van Oudeschild en heb me daar met name vermaakt met de vele visdiefjes die hier broeden. 
 
Alhoewel de soort meestal in kolonie broedt, worden de grenzen rondom het nest fel beschermd. Na een gevecht, vliegt hier de verliezer hier weg waarbij hij/zij nog een stevige prik in de buik moet incasseren.

 
 
 
Na pronken wordt het verenkleed ook aan een inspectie onderworpen.
 

Mijn speciale aandacht ging uit naar een paartje met een kuiken. Zo heb ik enkele malen kunnen vastleggen hoe het mannetje met een visje kwam aanvliegen hetgeen dan door het vrouwtje aan het jong werd gevoerd.De weidevogels hebben op Texel ook nog de ruimte onder andere omdat veel terreinen door natuurbeschermingsorganisaties worden beheerd.


Zo waren er de nodige tureluurs.
 De grutto stond parmantig op een poot op wacht. Dat had wel tot gevolg dat hij af en toe zijn evenwicht bijna verloor en moest bijsturen met zijn vleugels hetgeen mij de mogelijkheid gaf om hem ook met gespreide vleugels vast te leggen.De scholekster ontbreekt uiteraard ook op Texel niet.
 

en die laat zich echt niet van het nest afjagen door zo'n beroemde Texelaar.Onderstaande vogel broedde op de parkeerplaats bij de Jan Ayeslag. Vier paaltjes en een lint beschermde hem tegen het gemotoriseerde verkeer en zo broedde hij tussen de geparkeerde auto's.


Alhoewel ik nog veeeel meer opnames heb gemaakt op Texel eindig ik dit blog daar ik bang ben dat het anders te lang gaat worden. Mogelijk dat ik nog een 2e blog over Texel maak. Even afwachten hoe deze bevalt.
Nog bedankt voor de belangstelling voor mijn vorige blog over de korhoenders in Noorwegen.

6 opmerkingen:

 1. wat is het toch een pracht eiland en zeker als je er een goed oog voor hebt prachtig hoe de visdiefjes zich beschermen en hoe de rolverdeling is.die scholekster met dat schaap is ook heel mooi maar dan broeden op een parkeerplaats is toch wel heel bijzonder.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wow, wat een uitmuntende serie, Huub. Het maakt mij niet uit, hoor, dat er al meer blogs over Texel waren. Elke post is weer anders en deze is fantastisch mooi. Wat leuk die Scholester met het schaap. En je Pijlstaartvlinder is toch echt goed geslaagd. Ik ben met een Kolibrivlinder bezig geweest. Pff... wat moeilijk. Ik ben ook nog steeds bezig om de "prijswinnende plaat" te maken (hihi). Ik heb met plezier je blog gelezen en bekeken. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Huub.

  Prachtige foto's heb je gemaakt.
  Wat is het daar mooi!
  Heerlijk als je daar kunt vertoeven en het op de foto's zo prachtig kunt vastleggen.

  Groettie van Patricia.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heerlijk blog Huub,

  maakt niet uit dat er voor jou (en waarschijnlijk ook nog wel na jou) al blogs over Texel zijn geweest. het is gewoon een prachtig eiland dus altijd wat te beleven. Ik vind je foto's in ieder geval klasse. De glasvleugelpijlstaart is een beauty en die had ik graag zelf gemaakt! Ook je serie over de visdiefjes heb je heel mooi in beeld gebracht. De foto die mij het meeste deed was de scholekster op haar nest. Wat een gave plaat zeg. ook je grutto en tureluurs op de paal zijn heel mooi helder en scherp.

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heel mooi Texelblog Huub, glasvleugelpijlstaart is inderdaad heel bijzonder, ik heb hem nog nooit gezien. Heel leuk idee om enkele landschapsopnamen aan het blog toe te voegen, vooral de eerste is prachtig, schitterend licht. De visdiefjes heb je mooi in beeld gekregen waarbij mijn voorkeur naar foto nr. 8, 10 en 12 gaat. De interactie tussen het schaap en de scholekster is mooi vastgelegd, maar ook de broedende scholekster is een hele mooie. Heb foto's van Texel 2014 nog steeds niet allemaal bewerkt, maar ik wil er binnenkort toch ook nog een blog aan wijden.

  Gr.,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Heerlijk lenteblog. In het voorjaar is Texel een paradijs voor fotografen. Leuk de visdiefjes en zeker niet gemakkelijk. Mooi het poetsmoment en het voeren van het visje aan het kuiken.
  groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen