Uiteraard ligt het copyright bij mij...dus even mailen om toestemming als u een foto wil gebruiken.

woensdag 3 augustus 2016

NACHTZWALUW

Zonsondergang op de Strabrechtsche Heide bij het Beuven.
In de nacht worden vreemde wezens actief zoals nachtvlinders die onder andere zijn aangepast met grote ogen. Als voorbeeld hier het Groot Avondrood.
 

De nacht valt in en miljoenen muggen worden actief. Ik ben uit om de balts van de nachtzwaluw te zien en sta eind mei, dik ingepakt, langs de bosrand te wachten tot de vogel van zich laat horen. Zelfs mijn hoofd heb ik ingepakt en ik lijk wel een terrorist. Veel zin heeft het niet want ze steken gewoon door de kleding heen. Het is dus gewoon volhouden.


Een reebok staat me aan te kijken: Wat voor dwaas staat daar? Luid blaffend gaat hij er van tussen.


Al jaren probeer ik een nachtzwaluw te fotograferen. Dit jaar is het eindelijk eens gelukt. Als de nacht invalt, wordt de nachtzwaluw actief. Over de heide is dan een vreemd trillend geluid te horen hetgeen hun zang is. Verder hebben ze een indrukwekkende baltsvlucht waarbij ze in de lucht de vleugels tegen mekaar klappen en waar bij het mannetje de witte vlekken op staart en vleugels opvallen. De nachtzwaluw is iets kleiner als een tortelduif; dus best een grote vogel. Het lijkt alsof de vogel een heel klein snaveltje heeft maar dat is schijn. Eenmaal open gespert verschijnt er een heel grote bek waarmee hij insecten uit de lucht plukt.


Het is een echte zomervogel die de herfst en winter in Afrika doorbrengt. Het nest maakt hij op de grond en zijn camouflagekleed maakt hem onvindbaar. Probleem is dus dat hij heel laat actief wordt en er dan geen licht meer is om foto's te maken. Dit jaar vond ik er echter eentje die eind met rond 21:00 uur al van zich liet horen en met een hoge iso lukte het om enkele opnames te maken van deze bijzondere vogel.
Overigens ben ik er een jaartje tussenuit geweest ivm gezondheidsredenen maar....ik ben er dus weer.


5 opmerkingen:

 1. Huub,

  Behalve die zeldzame en heel moeilijk te fotograferen nachtzwaluw laat je hier en aantal prachtige sfeervolle opnames van de nachtelijke Strabrechtse Heide zien. Bij de tweede en de laatste heb je heel mooi het landschap in beeld gebracht, maar die ree in het laatste licht is subliem. Het Groot Avondrood is een mooie bonus van zo'n avond in de Brabantse natuur.

  Groeten,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Huub,

  wat is dit geweldig om te zien. Ik ken de nachtzwaluw ook alleen van foot's. Jij hebt hem in levende lijve gezien en kunnen footgraferen. Bovendien heb je deze ook nog eens geweldig mooi gefotografeerd!
  De laatste foto is ook werkelijk helemaal geweldig!

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Prachtige landschapsfoto's, de nachtzwaluw en een heel mooie opname van de reebok. Super serie
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Huub,

  Wat naar dat het even minder ging, maar dat je nu weer beter voelt! Dit zijn erg bijzondere foto's, de enkele nachtzwaluw die je ziet zit toch vaak verborgen of is toevallig op de verkeerde plek terecht gekomen. Mooi om dit soort foto's van een redelijk actieve nachtzwaluw te zien!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. May we display your header on our new site directory? As it is now, the site title (linked back to your home page) is listed, and we think displaying the header will attract more attention. In any event, we hope you will come by and see what is going on at SiteHoundSniffs.com.

  BeantwoordenVerwijderen