Uiteraard ligt het copyright bij mij...dus even mailen om toestemming als u een foto wil gebruiken.

donderdag 7 februari 2013

Voorjaar
Alhoewel we nog in de winter zitten, wilde ik mijn blog openen met een verhaal en foto's over korhoenders in het voorjaar.
In de jaren 1981 tot en met 1992 ging ik, van halverwege maart tot en met mei, midden in de nacht vaker naar de Oirschotse heide om het bolderen van de korhoenders op foto vast te leggen.
In die tijd waren er 3 bolderplekken waar de hanen kwamen baltsen;  twee op weilanden aan de rand van de Oirschotse Heide en eentje midden op de hei en in1983 telde ik s'morgens op de drie plekken in totaal 11 hanen en 6 hennen.

 
Je moest er vroeg bijzijn en eigenlijk was het iedere keer een gevecht tegen de klok om op tijd aanwezig te zijn.
Eenmaal op de Oirschotse Heide was het eerst de auto parkeren in een dennenaanplant aan de rand van het gebied en dan; volbepakt met schuiltent, fotospullen, stoeltje, koffie, eten, te voet enkele kilometers door het mulle zand van de tankbanen naar de bolderplek waar dan vlug alles werd opgezet. Eenmaal geinstalleert, was het dan wachten op de komst van de korhoenders.
Die arriveerden al in het pikkedonker en eerst hoorde je de kenmerkende “koerl”en sisgeluiden en was het verder wachten op het eerste licht.


 
Met name als er hennen op de baltsplek kwamen, gingen de hanen helemaal uit hun bol en het is zelfs voorgekomen dat ze, al vechtend, tegen het zeil van mijn schuiltentje aanvielen.

In 1993 bleef de baltsplaats ineens leeg...helaas voor altijd en in 1996 was het in heel Brabant gedaan met de korhoenders.
Met weemoed denk ik terug aan al die prachtige morgens (eigenlijk iets overdreven want er waren er ook bij met mist, veel wind en zelfs sneeuwstorm....) en vandaar dat ik enkele foto's van deze "oervogels" wil laten zien waarbij ik me realiseer dat de kwaliteit minder is vanwege het feit dat het dia's zijn welke gedigitaliseerd zijn. Ik ben al blij dat het bij deze opnames gelukt is....er staan nog dozen dia's te wachten op een goede oplossing.

sporen lezen: een korhen heeft de bolderplaats bezocht waarbij een van de hanen, al baltsend, een rondje om de hen heeft gedraaid waarbij de hangende vleugels het  sleepspoor door het zand veroorzaken.

4 opmerkingen:

 1. Hele mooie eerste blog Huub van een soort die in Nederland helaas zo goed als verdwenen is. Veel succes met je blog.

  Gr.,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Huub

  Ben je naam al vaker tegen gekomen,op de site van het Eindhovens dagblad en er in natuurlijk en op waarneming.nl, nu zag ik je naam bij Ad langs komen, heb me maar gelijk aangemeld.
  Want met de beelden die ik al gezien heb ben ik heel benieuwd wat je nog meer hebt en aan deze eerste prachtige zeldzame serie te zien komt er nog wat.
  Veel plezier met je blog !

  Groetjes MIchel Verhoeven http://kiekis.blogspot.nl/

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo Huub,

  het mag dan nog wel winter zijn maar de eerste tekenen van het voorjaar zijn al waar te nemen.
  Ik vind je foto's van de hanen heel bijzonder. Ik heb deze zelf nog niet gezien.
  Vooral foto 3 vind ik heel mooi vastgelegd. Uiteraard ook je foto van de onder/opgaande zon.

  groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Prachtig ; ben ik blij dat ik zo`n nacht mee ben gegaan om het indrukwekkende gebolder te horen van de korhoenders en ze te zien vechten in de vroegste ochtendgloed! Realiseer me hoe bijzonder dit was! Andrea Frauantje

  BeantwoordenVerwijderen