Uiteraard ligt het copyright bij mij...dus even mailen om toestemming als u een foto wil gebruiken.

donderdag 28 februari 2013

Snippen


Alweer mijn tweede blog. Nog bedankt voor de belangstelling en reactie's op mijn vorige blog. Ik ben dit keer eens gaan zoeken naar opnames van snippen. Van veraf bruine vogeltjes maar als je ze beter kunt bekijken, krijg je toch bewondering hoe mooi ze zijn in hun camouflagepakje.
 
 
Allereerst de watersnip die, zeker in onze contreien, een zeldzame broedvogel is. In de winter is de soort gelukkig algemener (vogels uit het noorden) en de meeste opnames heb ik gemaakt bij een sloot waar een waterzuivering het gezuiverde water op loosde.
  
 Net wakker; de strontjes maken duidelijk dat de vogel hier de nacht heeft doorgebracht, is het even vleugeltjes strekken en dat op weg om te gaan eten.
 


                           -----------------------------------------------------------------------------------
 
De kleinste snip; bijna zo groot als een spreeuw, is het bokje. Broeden doet het bokje niet in Nederland maar hiervoor trekt hij naar het hoge noorden.
Als ze al opvliegen dan vliegen ze nooit ver. Vaak blijft de vogel echter in verstarde houding zitten hierbij vertrouwend op zijn schutkleur.  De vogel lijkt dan in trance en is tot op zeer korte afstand te benaderen en er zijn zelfs gevallen bekend waarbij men,per ongeluk, bokjes doodtrapte.  Een andere eigenaardigheid van dit vogeltje is zijn manier van lopen; ze schuifelen gedrukt door de begroeiing waarbij het vogeltje stukken "al wiegend" als een kameleon, aflegt.   Links een watersnip en rechts een bokjeZoekplaatje: zoek het bokje....tip: zit met z'n kop in de veren.

------------------------------------------------------------------

De grootste snip die we in Nederland kunnen aantreffen, is de houtsnip. Een schaarse broedvogel van de Nederlandse bossen. De mannetjes vliegen in het voorjaar, in de late schemering, over de boomtoppen en bakenen zo hun territorium af. Hierbij maken ze piepende en knorrende geluiden.  
Met hun lange stevige snavel porren ze in de bosbodem, op zoek naar o.a wormen.

 

In de herfst komen veel noordelijke vogels doorgetrokken en kun je, met enig geluk, op allerlei plekken op een houtsnip stuiten. Deze vogel zat in een greppel bij het voetbalveld bij Aarle-Rixtel. 
 
Ik hoop dat jullie deze blog aanspreekt en dat er nog meer kijkers komen. O, ja...we hebben nog een vierde snippensoort die af en toe Nederland aandoet en dat is de poelsnip. Om die te zien moest ik naar oost-Polen en helaas heb ik daar geen fatsoenlijke opnames van...en nu is het blog compleet!! Groetjes.

2 opmerkingen:

 1. Huub,

  Weer een mooie aanvulling op je blog. Een aantal van je foto's had ik al eerder gezien, maar het is mooi en een goed idee om de drie hier meest voorkomende soorten eens bij elkaar in een blog te zetten. De serie van de houtsnippen vind ik de mooiste.

  Fijn weekend,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 2. simply beautifully captured shots...lovely!

  BeantwoordenVerwijderen