Uiteraard ligt het copyright bij mij...dus even mailen om toestemming als u een foto wil gebruiken.

dinsdag 7 mei 2013

De Fuut


De fuut is in Nederland een algemene broedvogel. Met name in onze zuidoosthoek van Nederland is dat echter nog niet zo lang het geval. Begin vorige eeuw werd de soort fel bejaagd voor de hoedenmode waarop; evenals de veren van de zilverreiger, ook de veren (kraag) van de fuut prijkte. Daarbij was dat zijn hoofdvoedsel (vis) reden was om hem te bejagen. Alhoewel hij nog steeds niet welkom is op menige visvijver is de zienswijze van de mens toch anders geworden en is de fuut in onze regio een algemene broedvogel geworden.
 
Vroeger waren bij ons het Beuven op de Strabrechtsche heide en de Astense Peel de enigste uitwijkplaatsen voor deze soort en het 1e broedgeval op het Beuven werd pas in 1955 vastgesteld. Wat betreft Helmond moesten we tot 1982 wachten op de fuut toen er een broedgeval op de vijvers van het stadspark de Warande een broedgeval werd geconstateerd. Vanaf die tijd verblijven er ieder jaar 1 of 2 broedparen. Ook buiten dit park kan men nu de fuut bijna overal aantreffen waarbij met name de kanalen flink bezet zijn.

 
De baltst van de futen is altijd een zien waardigheid. Het begint allemaal met   dat de vogels tegenover mekaar zwemmen en allerlei schuddende kopbewegingen maken.

 
Een stapje verder is dat het mannetje laat zien hoe mooi hij is.

 

De zogenaamde pinguïn dans is wel het ultieme van de balts. Na het kopschudden zwemmen de vogels van mekaar weg en als ze dan plotseling duiken, moet je als fotograaf opletten. Ineens komen ze bij mekaar boven water waarbij ze plantenmateriaal van de bodem hebben gepakt en gaan even staand tegen mekaar op dansen.

 
Uiteindelijk wordt door beiden  met de nestbouw begonnen waarbij ze allerlei nestmateriaal op een hoop gooien en zo een drijven nest creëren. 



 Futen hebben met meerkoeten een soort liefde haat verhouding. Vaak broeden ze nog geen 10 meter van mekaar en ze pikken mekaars nestmateriaal en hier heeft de meerkoet zelfs het hele nest overgenomen.
 
Ondanks het feit dat het nest nog lang niet klaar is, wordt het al uitgetest en ook paren de vogels op het in aanbouw zijnde nest.
 
 

De taak zit er bijna op en terwijl de vogel nog doende is om de laatste eieren uit te broeden, worden de reeds uitgekomen jongeren in het verenkleed warm gehouden.

 
Klaar om de wijde wereld in te gaan.
 
 
Nog bedankt voor de reactie's op mijn vorige blog. Geeft weer zin om een volgende te maken.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

3 opmerkingen:

  1. een heerlijke serie van het paringsritueel maar met het jonkie tussen de veren is ook heel mooi.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Prachtige futen foto's heb je gemaakt.

    Groettie van Patricia.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Huub,

    Een mooie reportage van het futenleven heb je in de loop der jaren gemaakt. De Engelsman Julian Huxley zou in 1912 begonnen zijn met het bestuderen en vastleggen van vogelgedrag, waarbij zijn eerste onderzoeksobject een paartje futen was. Het is elk jaar weer een hoogtepunt om de paringsrituelen te bekijken, waarbij het hoogtepunt de pinguïndans is en, je geeft het al aan, als fotograaf moet je uiterst geconcentreerd zijn om de meest spectaculaire momenten vast te leggen. Alhoewel ik de plantenoverdracht ook heel mooi vind, vind ik de paring, foto's nr. 11 en 12, toch de mooiste.

    Groeten,
    Ad

    BeantwoordenVerwijderen