Uiteraard ligt het copyright bij mij...dus even mailen om toestemming als u een foto wil gebruiken.

zaterdag 21 september 2013

PATRIJZENJAAR

Ik was het bijna vergeten maar 2013 is uitgeroepen tot het jaar van de patrijs. Of de patrijs er zelf iets aan heeft, is de vraag!  In ieder geval reden om u een aantal opnames te laten zien die ik door de jaren heb gemaakt van deze schitterende vogel.


Terwijl veel vogels het in een strenge winter zwaar hebben, deert dit de patrijs in het geheel niet. Ze krabben zich door de sneeuw naar het gras en bij zware sneeuwval laten ze zich insneeuwen en overnachten onder de sneeuw in een soort iglo.
Eind februari, begin maart vallen de groepen uit mekaar en beginnen de haantjes hun territorium af te bakenen door luidkeels hun aanwezigheid bekend te maken.


Aan de moderne landbouw hebben patrijzen een hekel. Niet voor niets neemt hun aantal af. Weilandjes met veel beschutting, zoals meidoornhagen, hebben vaak plaats gemaakt voor grootschalige akkers en weilanden.Kleinschalige weilandjes met onkruid, sloten met brede begroeide slootkanten; het ideale patrijzenbiotoop.


Zogauw het broedseizoen aanbreekt, lijken de patrijzen zowat van de aardbodem te zijn verdwenen en zijn ze super voorzichtig. Heel af en toe zie je ze in deze periode.


Vanaf eind augustus vertonen de vogels zich alweer wat meer en laten ook de kuikens zich zien.
Een jonge patrijs van circa 3 a 4 maanden oud. Op de borst zijn nog enkele veren van het jeugdkleed zichtbaar.


Het haantje is te herkennen aan de grote bruine vlek op zijn borst.

Hoe ouder de hennetjes worden; hoe meer zich ook een bruine borstvlek begint te ontwikkelen. Zo groot als bij de haantjes wordt deze vlek echter nooit.Ik weet het: jammer van dat takje voor de patrijzenhaan maar hij liep er zo parmantig rond. Bedankt voor de belangstelling voor mijn voorgaande blogs.8 opmerkingen:

 1. Huub,

  Mooie patrijzenblog en leuk dat je ook wat van het biotoop laat zien. Foto nr. 9 vind ik een van de mooiste, maar ook de close-up van je openingsfoto is prachtig.

  Groeten,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een heerlijke serie over de patrijzen hier zie je ze nog maar heel zelden,maar dit is prachtig en zelfs met jongen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Huub.

  Wat een prachtige foto's heb je gemaakt van de mooie Patrijzen.
  Mooi om ze zo te zien, je ziet ze niet veel.

  Groettie van Patricia.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Prachtige serie van de Patrijzen Huub.
  Ik heb ze al wel eens gezien, maar was niet snel genoeg om een foto te maken.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Prachtige serie van de Patrijzen Huub.
  Ik heb ze al wel eens gezien, maar was niet snel genoeg om een foto te maken.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Huub,

  werkelijk een prachtblog van deze Patrijs.
  Ik heb hem dit jaar voor het eerst zelf gezien en wat was ik trots
  dat ik er eentje zag. Hij lijkt op foto 12 want hij zat in een nat weiland.
  Bij jou zie ik verschillende jaargetijden en wat een prachtige kleuren als hij in mooi licht staat.
  Zelfs de kleintjes heb je weten vast te leggen.
  Echt top!
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een schitterende serie, Huub. Ik kan me niet herinneren deze vogel ooit (bewust) gezien te hebben, maar wat is hij mooi. Ik zal in de Groene Jonker nog eens goed kijken. Misschien dat ik ze daar zie. TOP serie.Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een beetje laat, Huub, maar ik wil toch nog even reageren op je vraag op mijn blog. Ik heb in de laatste bloemenserie niet met een reflexiescherm gewerkt, maar had daar later wel spijt van. Een paar opnamen zijn echt mislukt omdat ik niet een klein beetje extra licht op de bloem had. Volgende keer neem ik het dus wel mee (of een zaklampje of zoiets). Groetjes, Joke

   Verwijderen