Uiteraard ligt het copyright bij mij...dus even mailen om toestemming als u een foto wil gebruiken.

zaterdag 12 oktober 2013

De kraanvogels komen..

De herfst is in volle gang en het is in oost-Brabant en Limburg wachten tot de eerste kraanvogels doortrekken naar het zuiden. Met enig geluk overnachten de vogels in o.a. de peel en de Meinweg.


Het gaat gelukkig goed met de kraanvogels en sedert enkele jaren broeden ze ook weer in Nederland.


Het bruine verenkleed bij sommige vogels zou veroorzaakt worden omdat ze zich in veenwater wassen.

De jonge vogels zijn te herkennen aan de bruine kop en roze snavel. Terwijl de oude vogels luid trompetteren, hebben de jonge vogels een piepende roep.
 

26 oktober 2011 bij de Deurnese peel
 

Met luid getrompettergeroep komt er een groep over. Helaas niet het juiste "licht" maar ja, je kunt niet alles hebben.


Wie verzekerd wil zijn van kraanvogels moet maar eens afreizen naar Wagenfeld in Nedersaksen (ongeveer 300 km van Helmond verwijderd over prima duitse autowegen.) Een aanrader is om tegen de avond eens te gaan kijken naar het Rehdener Geestmoor waar duizenden kraanvogels de nacht doorbrengen in het veengebied.In de nacht heeft de vorst toegeslagen en de zon moet weer kleur brengen in het witte landschap en het eerste ijs op het water doen smelten. De kraanvogels maken zich klaar om naar de akkers te vliegen op zoek naar hun ontbijt.

Wie wil afreizen naar Wagenfeld kan op internet de nodige informatie vinden. Zelfs hoeveel kraanvogels er verblijven. Anders even reageren op dit blog en ik voorzie u van de nodige informatie. Het is beslist de moeite waard. 
Nog bedankt voor de belangstelling voor mijn vorige blogs en ik hoop dat de foto's goed overkomen en ik niet de problemen heb met Google+

10 opmerkingen:

 1. geweldige serie over de kraanvogels en wat zijn het er veel.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat lijkt me dat indrukwekkend, Huub. Ik heb ze veel op TV in natuurseries gezien, maar nooit in het echt. Hele mooie serie. Je laatste foto is trouwens ook prachtig. Groetjes, Joke

  P.S.: de narigheid met het "verbeteren" van foto's door Google betreft iedereen, of je nu Google+ wél of niet gebruikt. Op mijn post van 26 september heb ik e.e.a. uitgelegd met oplossing.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Joke bedankt. Ik ga met jouw uitleg aan de slag.

   Verwijderen
 3. Hoi Huub.

  Wat een prachtige serie van deze mooie aparte vogel.
  Prachtig om dit te kunnen zien en vastleggen.
  Groettie van Patricia.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hele mooie serie Huub, natuurlijk herken ik de foto's van de Deurnesche Peel waar we samen waren. De sfeeropnames vind ik heel mooi nrs. 10, 11 en 13, maar de mooiste vind ik toch forto nr. 23. Zo te zien heb jij geen last van het Google-probleem of heb je het al aangepast.

  Groeten,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ad,
   Dankzij de uitleg van Joke heb ik nu pas het betreffende vinkje weggehaald. Als ik tijd heb zal ik de blog kraanvogels nog proberen aan te passen.

   Verwijderen
 5. Wat zal dit mooi geweest zijn om te zien Huub.
  Ooit waren er bij ons in West-Friesland 1 keer 2 kraanvogels in het weiland neergestreken en dat vond ik al gaaf, maar wat ik hier zie is werkelijk fanatisch!!! Zo vele bij elkaar en wat mooi vastgelegd. Foto 11 met de vogels in vlucht in die warme lucht is echt een geweldige mooi plaat. Klasse.

  Groet, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Luonto antaa meille kauniita kuvia Terveisiä luovuutta ja mielikuvitusta kuvia Jose Ramon

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wow, wat een fantastische reportage, Huub. Ik heb met open mond zitten kijken. Wat moet dat een ervaring zijn. Alleen al om daar te staan en het getrompetter van de vogels te horen. Prachtige serie, enne......je laatste foto is ook schitterend. Mooi warm licht. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ever wanted to get free Twitter Re-tweets?
  Did you know you can get them AUTOMATICALLY & TOTALLY FREE by registering on Like 4 Like?

  BeantwoordenVerwijderen