Uiteraard ligt het copyright bij mij...dus even mailen om toestemming als u een foto wil gebruiken.

zaterdag 27 september 2014

Weerterbos

Ik weet het....ik heb vorig jaar al een blog geplaatst over edelherten maar ik kan het nu eenmaal niet laten en als "afwisseling" laat ik nu, buiten de Hoge Veluwe, ook het Weerterbos eens passeren. 1500ha zijn daar omheind en het Limburg Landschap heeft hier enkele jaren geleden een 20/25 edelherten in losgelaten. Het betreffende gebied bestaat uit bossen en verder zijn een aantal weilanden afgegraven en in moerasland omgedoopt. Ieder jaar zie je het landschap mooier worden. Aan de rand van het gebied is een 3 verdiepingen tellende wildkansel gebouwd van waaruit men de edelherten kan observeren. Overigens is er geen garantie dat u herten te zien krijgt want daar is het gebied te groot voor maar gelukkig houden ze zich tijdens de brons hoofdzakelijk op binnen het open gedeelte. Met uitzondering van een wandel/fietspad door de bossen is het gebied niet te betreden. Buiten de herten zijn er ook veel vogels te zien zoals reigerachtigen en de laatste weken de zwarte ooievaar. Ook kraanvogels hebben het moerasgebied al aangedaan.

 
Een gedeelte van het uitzicht vanuit de wildkansel.
 

 
 
 
De herten zijn oorspronkelijk afkomstig uit de Ardennen. Buiten het feit dat de Weerterbossen voor mij dichter bij zijn, behoef je je ook niet druk te maken over openingstijden en sluitingstijden zoals bij de Hoge Veluwe. Nadeel is dat de dieren niet gevoerd worden voor de fotografen.
 
 
Tijdens de bronst urineert het hert tegen zijn buik om zo een lekker geurtje, voor de dames, op te hebben. Het is natuurlijk zonde om urine te verspillen en daarom rolt het hert er zich ook nog eens in.
 
 
 
Het zogenaamde plaatshert; die bij de hinden verblijft, heeft het nodige werk aan de andere herten die ook wel eens een bezoek willen afleggen bij de dames. Eenmaal weggejaagd; ...niet voor lang, burlt het plaatshert ze nog na.
 
 
 
Uitgeput ligt het voormalige plaatshert in het gras. Tijdens het "beheren" van de groep hindes eet het hert nauwelijks en is hij constant doende om te pogen de groep dames bij zich te houden. Zijn aflossing staat op de achtergrond.
 
 
 
 
 
 
Ik kreeg te horen dat onderstaand hert vorige week zou zijn gesneuveld tijdens een gevecht. De foto is vorig jaar gemaakt en het hert burlde met zijn kop altijd ver naar achteren. Had hem graag nog een keer dichterbij gefotografeerd.
 
Ik kon het niet laten en ook dit jaar ben ik weer naar de Hoge Veluwe gegaan alwaar onderstaande foto's van stammen.
 
 
 
 
 
Het hert nam het ene na het andere modderbad. Buiten het feit dat zo parasieten minder vlug een kans maken, pist het hert volop in het modderbad om zo zijn geurtje nog beter te verspreiden. De hormonen gieren door het hertenlijf en bij gebrek aan tegenstanders, kuurt hij zich maar uit op een boom.  
 
 
Ook de dames houden van een modderbad.
 
Ben dit jaar ook eens naar een andere plek geweest op de Hoge Veluwe en wel richting "ingang Schaarsbergen" waar je bij de Kemperbergweg een mooi uitzicht hebt over het Reemsterveld. Hier kun je herten fotograferen met de zonsondergang op de achtergrond. De gemaakte opnames voldoen niet aan mijn wensen; de zon ging te laat onder en je moet toch om 20:00 uur uit het park zijn. Ik weet niet hoe anderen dat doen. Heb ik nog iets voor de volgende keer.
 
 
 
 
 
Zo dat was het dan weer. Wilt u ook een keer naar de herten..ik schat in dat de komende 2 weken nog kansen zijn. Verder uiteraard nog bedankt voor de belangstelling voor mijn vorige blog over de bever. Alle jongen zijn nog in leven maar een opname van een bever waar de staart goed zichtbaar is, is me nog niet gelukt....iets voor volgend jaar. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

6 opmerkingen:

 1. Dit vind ik nou een mooie Bronst-log niet dat hele drukke prachtig in het mooie limburgsche landschap het maakt zo veel meer indruk.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Schitterende serie, zeer afwisselende hertenactie.

  Gr. John

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mij straf je er in ieder geval niet mee Huub, dus je plaats ze maar hoor.
  Prachtige serie en veel actie van de grote "mannen".
  Ik vind het heerlijk om te zien en geniet er dan ook volop van.
  Je hebt geweldige mooie standpunten gebruikt en echt.... dit is gewoon genieten.

  Groet, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Huub,

  Hele mooie serie en ook heel herkenbaar en voorzien van informatieve teksten. Valt me op dat je foto's van de herten in het Weerterbos die bij de plassen gemaakt zijn zoveel scherpte en nog zoveel details hebben. Ik weet hoe ver weg dat is. Foto nr. 6, 7, 22 en 23 zijn mooie gedragsfoto's, jammer van dat gesneuvelde hert. Ja, een hert bij zonsondergang is natuurlijk wel schitterend, maar ik vind dat je hier toch een prachtige serie neerzet. Er moet iets te wensen blijven, volgend jaar nieuwe ronde, nieuwe kansen, evenals voor de bevers, hoop ik.

  Groeten,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Een indrukwekkende serie Huub. Mooie beelden uit het Weerterbos, dat is toch echt niet gemakkelijk. Prachtig de herten in het water en in de achtervolging. Bij de Veluwe kun je mooie close-ups maken, maar de achtergrond is vaak meteen rommeliger.
  Het is weer zo goed als voorbij en we zullen voor dit soort foto's weer een jaar moeten wachten.
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mooie afwisselende serie met goede uitleg Huub, ik denk dat ik volgend jaar ook eens op later op de dag ga kijken in het Weerterbos.
  Krijg je toch weer heel andere foto's Groeten, Marcel

  BeantwoordenVerwijderen