Uiteraard ligt het copyright bij mij...dus even mailen om toestemming als u een foto wil gebruiken.

zaterdag 25 april 2015

steen en kerkuil.

Effe geleden maar ik ben er toch weer eens voor gaan zitten om een blog te maken en laat u opnames zien van de steen en de kerkuil, eigenlijk twee uilensoorten die dankzij de mens in Nederland vertoeven. Beide soorten maken gebruik van oude gebouwen waarbij schuren vooral in de smaak vallen.
Het biotoop van de steenuil heb ik hier weergegeven in een olieverfschilderij; een andere hobby van mij. Het boerderijtje heeft echt bestaan en stond in de Biezen te Aarle-Rixtel. Begin 70er jaren is het gesloopt. 
 De ogen kunnen uilen niet in hun oogkas bewegen hetgeen is opgelost doordat ze hun kop 180 graden kunnen draaien.Oude schuren en gebouwen verdwijnen steeds meer van het platteland en doordat vogelbeschermers overal steenuilenbroedkasten hebben opgehangen, kunnen we nog op veel plaatsen van deze kleine uil genieten.Bovengenoemde opname is met afstandsbediening gemaakt (zendertje en de camera op het statief). De boer kon zo op het erf lopen maar zogauw een vreemde zich liet zien (ikke dus) dook het mannetje de kast in. Terwijl mevrouw steenuil op het legsel zit, bewaakt het mannetje de nestkast fier tegen indringers. Het warme voorjaarszonnetje maakt het hem echter moeilijk en binnen de kortste keren zit meneer een "uiltje te knappen".

Als er jongen zijn, is de steenuil ook overdag actief.

  Alhoewel de steenuil ook wel een muisje, kikker of vogeltje lust bestaat de hoofdzaak aan voedsel toch uit kevers, sprinkhanen en vooral regenwormen.De kerkuil is een echte nachtuil die je overdag amper zult zien. De getoonde twee opnames zijn dia's die ik digitaal heb gemaakt en derhalve van mindere kwaliteit zijn. Terwijl we doende waren met het inspecteren van een kerkuilenkast, zat het vrouwtje buiten op enkele meters af te wachten totdat ze weer naar binnen kon. De harde wind deed de bladeren tussen mij en de uil bewegen


 
Gemaaide bermen zijn geliefde jachtplaatsen voor kerkuilen. Passerende auto's; vooral vrachtauto's, maken echter nogal wat slachtoffers omdat ze de vliegende uil uit balans brengen en door de windverplaatsing tegen de auto aan zuigen.
 
 
 
 
Nog bedankt voor de reacties op mijn vorige blog over spinnen en ik ben heel benieuwd wat u van mijn eerste blog van 2015 zult vinden.
 

19 opmerkingen:

 1. dankzij dit blog heel veel bijgeleerd. het zijn erg mooie vogels en je hebt prachtige foto's gemaakt!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een schitterende serie, Huub. Nou vind ik uilen sowieso al erg mooi, maar je hebt ze ook bijzonder mooi gefotografeerd. Goed idee van die afstandsbediening. Krijg je het beeld op je telefoon? Ik begreep dat dat inmiddels te realiseren is. Fijne zondag. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Joke, gewoon ouderwets op afstand met de verrekijker kijken. De mogelijkheid van telefoon heb ik ook gelezen maar wat de fotografie betreft werk ik nog met "oude" spullen.

   Verwijderen
 3. Wat een schitterende serie, Huub. Nou vind ik uilen sowieso al erg mooi, maar je hebt ze ook bijzonder mooi gefotografeerd. Goed idee van die afstandsbediening. Krijg je het beeld op je telefoon? Ik begreep dat dat inmiddels te realiseren is. Fijne zondag. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dag Huub, ten eerste mijn complimenten voor het prachtige schilderij wat je gemaakt hebt. Daar zijn veel uurtjes in gaan zitten met al die details. De foto's van de uilen zijn super!
  Met vriendelijke groet,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooi zeg. Helaas zie ik de steenuil te zelden en de kerkuil nooit. Ik weet nu weer wat ik mis.....

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hallo Huub
  Wat 'n mooie serie heb je van de Uilen gemaakt en jammer van de Kerkuil die verkeersslachtoffer is geworden, ik zie het bij ons ook vooral die jonge meiden achter het stuur die scheuren over de landweggetjes naar de paardenmanege.
  Je olieverfschilderij is schitterend.
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Schitterende serie van deze mooie vogels. Je schilderij vind ik trouwens ook knap.
  gr. Gerard

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Huub,

  Hele mooie serie met voor mij enkele bekende locaties. Prachtig schilderij heb je gemaakt, ik meen het al eens gezien te hebben tijdens een expo in het bezoekerscentrum in Ospel, jaren geleden. Veel mooie opnames, waarvan het steenuiltje onder die fruitboom (nr 12) het mooiste vind. De laatste twee foto's van de kerkuil zijn echt schitterend, zou ik graag gemaakt hebben.

  Gr.,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Ruub,

  ik zit hier werkelijk met jaloers blikken naar de prachtige foto's van je steenuiltjes te kijken. Laat ik even beginnen om een compliment te maken over je schilderij waar je je blog mee begint. Heel mooi en kunstig gedaan.

  Ik ben echt gek op uilen en zie ze helaas bijna nooit. Vorig jaar tijdens een fietstochtje 3 jonge steenuiltjes op een giertank op een boerenerf gezien maar ik had alleen mijn macro mee. Zo balen was dat. Maar bij jou zie ik echt geweldige foto's voorbij komen met ook mooie zachte achtergronden. ook het natuurlijke leefgebied laat je mooi in beeld komen. Ik ben eht met Ad eens dat foto 12 werkelijk een plaatje van een foto is!
  De kerkuilen is een heel ander verhaal. Jammer dat er toch nog zoveel sneuvelen. Het is een prachtige uil en je laat dat ook heel goed zien. Ik heb hier echt van genoten, dank je wel.

  Groet,
  Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Huub, ongelooflijk, je maakt me echt jaloers! Fantastische platen van 2 soorten die ik graag zo zou willen platen!

  Gr. John

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Prachtige foto's van de steenuil en de kerkuil, foto's die zelf graag had willen maken.
  Erg mooi om te zien.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 12. aller eerst je schilderij....machtig mooi!!!...heb er de hele tijd naar zitten kijken,ik kan er uren naar kijken prachtig geweldig gewoon!!! je foto's zijn super mooi!!!echt genieten hier op je blog!ik volg je nu

  groetjes ramona

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Prachtig blogje Huub. Ik ben een groot liefhebber van uilen, dus dit is een verzameling naar mijn hart. Prachtig.

  Groet,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Indrukwekkende serie Huub. Prachtig om de steenuilen zo te zien. Nr 12 onder de appelboom is heel fraai, maar de mooiste vind ik nr 13, de steenuil op het draad, die niet te zien is in de slideshow.
  Heb ik zelf wel eens steenuilen gezien, kerkuilen zag ik nog nooit. Mooi.
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wat een schitterende serie Huub.
  De steenuiltjes zijn echt geweldig om te zien, zelf heb ik ze nog nooit gezien.

  Jammer dat de kerkuil het niet heeft overleeft, de auto rijden natuurlijk veel te hard, eigenlijk moet er nog een extra stuk rijweg met ingezaaide wilde bloemen komen, zodat de vogels daar al hun voedsel vandaan kunnen halen, zonder dat ze dan last hebben van de auto's, maar ja hier in Nederland is het bijna niet te realiseren.
  Ik wens je een mooi weekend.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wat een mooie blog, prachtig die steenuiltjes.
  De kerkuilen heb je ook mooi zeg, die heb ik nog nooit gezien.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 17. PS: wat een mooi schilderij, is net een HDR foto.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. prachtig schilderij! precies zoals het was! wel even een correctie: dit boerderijtje genaamd 'het nieuwe huis' is pas in 1996 gesloopt. de allerlaatste foto's heeft mijn vader gemaakt. Wij zitten achter de struiken/bomen op de achtergrond de landweer aangeven.
  met vriendelijke groet

  BeantwoordenVerwijderen