Uiteraard ligt het copyright bij mij...dus even mailen om toestemming als u een foto wil gebruiken.

woensdag 17 december 2014

SPINNEN


Op m’n knieën volgde ik deze zomer dit spiegeldikkopje die op een bramenstruik, van bloem tot bloem vliegend, steeds dichterbij kwam. Ineens lag het vlindertje dood op een bloem en ik snapte er geen biet van…hartaanval?
Ik raakte het vlindertje met een vinger aan en meteen kwam de dader tevoorschijn om zijn prooi te beschermen: een cameleonspin, ook wel krabspin genoemd.
 
Later kwam er nog een groot dikkopje nectar snoepen, niet wetend aan welk gevaar ze was blootgesteld.

Krabspinnetjes wachten hun prooi op terwijl ze op de bloem zitten. Meestal zijn ze in de kleuren wit of geel.  Op de volgende foto zit er een op een gele lis te wachten.


Het gif van de spin werkt snel. Hier was ik ook te laat om een spiegeldikkopje uit het web van een viervlekwielwebspin te redden. Eigenlijk is me dat nog nooit gelukt; zo snel gaat alles.
 
Hier onze gewone kruisspin die een houtpantserjuffer heeft gevangen in haar web en, op de volgende foto, een rietkruisspin die een zwarte heidelibel heeft te pakken.
 
 
Een van de grootste spinnen die we hebben is de viervlekwielwebspin.  Op het achterwerk van de spin is, onwetend, een vliegje geland die hier haar prooi opwacht tussen de bloemen van de grote pimpernel.
 
 
 
Zogauw de spin een prooi heeft wordt deze vliegensvlug ingepakt. Het lijkt wel of er een rol folie wordt uitgerold.
 
 
Een gast uit Zuid-Europa is de wespspin of tijgerspin welke begin 80er jaren voor het eerst in Limburg werd aangetroffen en nu massaal voorkomt in Nederland. Alhoewel het vrouwtje een schitterende spin is, heb ik toch wel enige argwaan tegenover deze spinnensoort. De webben hangen als een labyrint in het pijpestrooitjesgras; soms op nog geen halve meter van mekaar. Laagvliegende insecten; zoals het zeldzame gentiaanblauwtje maken een grote kans dat ze in een web terecht komen. Vorig jaar heb ik derhalve op een vliegplaats van deze vlindertjes het terrein “schoon” gemaakt wat betreft wespspinnen. Dit jaar was het niet nodig omdat de blauwtjes eerder in het seizoen vlogen voordat de wespspinnen verschenen. Ingrijpen in de natuur is in principe niet mijn ding maar deze vliegplaats van het gentiaanblauwtje wil ik zo lang mogelijk proberen te handhaven, noem het maar egoïsme.
 
 

 
 
Hier is een moerassprinkhaan het “haasje”. Mooi is te zien hoe de spin zowel het de sprinkhaan bezig is als dat ze weer een nieuwe draad spint voor haar beschadigde web.
 
 
De eitjes van de wespspin worden in een cocon bewaard en de vrouwtjes; die de mannetjes na de paring opeten, bewaken de cocon zolang ze leven ook al missen ze een poot zoals op een van de foto’s.
 
 
 
Deze heidelibel heeft de strekspin helemaal niet in de gaten.
 
Een wolfspin.
 
Nog een familielid van de spinachtigen is de teek. In het begin zijn ze maar een paar millimeter klein. Ieder jaar verrassen ze me weer en gelukkig tot nu toe zonder de ziekte van Lyme over te brengen.
 
Ook de wilde dieren hebben er last van. Zo zie je bij deze boomklever; net onder zijn oog, een zwart puntje…..een teek.


Bij de winterkoning heeft de teek al bloed gezogen en is groter aan het worden.
 
Nog bedankt op de reacties op mijn vorige blog.

 

 

 

15 opmerkingen:

 1. Hallo Huub,
  Wat een mooie serie van deze verschillende spinnen.
  Ik vind spinnen echt hele fascinerende insecten.
  Geweldig om te zien hoe snel ze een prooi inpakken.
  Ik vind deze foto's dan ook geweldig, ik geniet er van.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat is dit geweldig mooi Huub en weer zo leerzaam wat een prachtige uitleg.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ik heb het eigenlijk echt niet voor spinnen, vieze beestjes vind ik ze. maar deze fotoreportage is wel prachtig én leerzaam.
  groetjes, Hilde

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heel fraai en facinerend. De foto's zijn prachtig!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een interessante en mooie serie, Huub. Prachtig in beeld gebracht ook. Wel zielig, maar ja 't is natuur. Wat een mooi dikkopje is dat. Ik zie hier niet zoveel dikkopjes. Foto 11 vind ik erg indrukwekkend. En dan je foto's van de teek. Ik heb dat beestje nog nooit zo goed gezien. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Prachtige foto's en interessante verhalen. Fascinerend, die spinnenwereld!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Leuk de kameleonspin. Sinds gisteravond op de clubavond van VNFE weet ik dat ze ook felgroen kunnen zijn. Op de gele lis valt hij echt niet op. een bijzonder moment maakte je mee met het spiegeldikkopje.
  Knap werk om de spinnen scherp in beeld te krijgen als ze een prooi aan het bewerken zijn. Vooral 11 en 12.
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dit is wel een heel interessant blog Huub.
  Zelf heb ik het niet zo op spinnen al vind ik de tijgerspinnen wel heel fascinerend.
  Het spiegeldikkopje vind ik schitterend en deze heb ik zelf helaas nog nooit gezien.
  Die teek heb je overigens prachtig in beeld gebracht. Zit deze op je eigen arm??
  Hele mooie foto's en super interessant.
  Groet,
  Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ja, meedogenloos zijn ze die spinnen, maar ook zij hebben natuurlijk een functie in de natuur. Je hebt het mooi in beeld gebracht met veel wetenswaardigheden erbij. Valt niet mee om ze goed op de foto te krijgen als je ze al gevonden krijgt.

  Gr.,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 10. WOW!! Lovely images.Greetings from Dubai and will be back soon.Have a great day!

  Shantana

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hallo Huub
  Wat heb ik genoten van je serie van de spinnen en het verhaal wat je er bijgeschreven heb , je foto's zijn ook erg scherp .
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 12. schitterende serie. een echt geduldswerkje
  geervannesmeed

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Jeetje, petje af voor je blog Huub, uitsluitend fraai fotowerk. Ben blij dat je fotohobby in 2009 weer heb opgepakt! Je stond nog niet in mijn volglijst, maar daar kom je nu met stip in.

  Gr. John

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Mooie heldere platen met heerlijke scherpte.

  Groet,
  René

  BeantwoordenVerwijderen