Uiteraard ligt het copyright bij mij...dus even mailen om toestemming als u een foto wil gebruiken.

zondag 19 juli 2015

KLEVER


In oude loofbossen en parken wordt het voorjaar altijd opgevrolijkt met de zang van de boomklever.
 
 
Kenmerkend voor de boomklever is dat hij; zonder ondersteuning van de staart, in alle richtingen over de boomschors kan lopen. Hij is de enigste die dat kan doen en heeft; in verhouding tot het vogeltje stevige klauwen.
 
 

 
 
De boomkruiper  is ook zo'n specialist maar moet iedere keer weer onder aan de boom beginnen om daarna omhoog te klimmen. De boomkruiper maakt dus wel; evenals de spechten, gebruik van zijn ondersteunende staart.
 

 
De boomklever maakt gebruik van oude holtes; meestal oude spechtennesten en om indringers te weren, maakt hij de opening kleiner met modder. Zelfs oude nesten van de zwarte specht plakt de klever dicht......vandaar zijn naam.
 
 
 
De jongen poepen in een vliesje dat door de oudere vogel wordt meegenomen uit het nest.
 
 
Dit voorjaar ontdekte ik een nest waarbij de boomklevers een strijd leverde met een spreeuwenkoppel. Het paartje boomklevers vloog op en neer van een plas naar het nest en plakten volop. Om het kwartier kwam echter het mannetje van de spreeuw en vernielde de opening weer zodat de klevers weer opnieuw konden beginnen. Na iedere vernieling ging de mannetjesspreeuw triomfantelijk  voor het nest baltsen en na enkele dagen plakken, hebben de boomklever het opgegeven en kon de spreeuw zijn intrek nemen. Helaas lag het nest zo dat ik daar geen opnames van kon maken.
 
 
 
 
Hoe brutaal spreeuwen kunnen zijn, kwam ik dit jaar achter toen ze een nest (met eieren) van de groene specht kaapten. In een onoplettend moment waren ze het hol ingevlogen. De groene spechten hebben uren voor de nestingang gezeten en ik zat eigenlijk te wachten; ondanks dat het licht al helemaal verkeerd was om opnames te maken, op het moment dat een groene specht nu eens korte metten ging maken met die, veel kleinere, spreeuw in hun hol. Dat moment kwam echter niet en uiteindelijk zijn de spechten afgedropen.
 
 
 
Nog bedankt voor de belangstelling voor mijn blog over de knobbelzwanen.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

10 opmerkingen:

  1. Een schitterende serie Huub.
    Groeten,
    Roos

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Que maravilla de fotografías, son magníficas. Ya tienes un nuevo seguidor desde España. Saludos desde http://faunacompacta.blogspot.com.es/

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi Huub .
    Je heb weer zeer mooie opnames gemaakt en heb er van genoten .
    Groetjes Loes

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hoi Huub,

    wat een prachtige serie van deze klever. Mooie heldere en scherpe foto's en zo leuk in beeld gebracht.
    Dit is echt heel gaaf om te zien en zeker dat je ook het jong eventjes ziet (foto 10).
    Zelfs de groene specht staat er mooi op al vind je zelf het licht dan te slecht.
    Ik heb hier met volle teugen van genoten en had deze foto's heel graag zelf gemaakt ;-)

    Grotjes, Helma

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Mooi gedragsserie van de boomklever Huub, vooral met de spiegeling in het water (nr. 13) is prachtig. Maar ook de boomkruiper met voer staat er prima op. Hoop hem zo ook nog eens te fotograferen. Jammer inderdaad dat het licht soms wat hard is, maar dat heb je nou eenmaal niet in de hand.

    Groeten,
    Ad

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Het vogelleven kan ook hard zijn, dat blijkt wel uit je verhaal. Ik heb ooit de klever bezig gezien in een spechtennest, waarbij de spechten steeds terug kwamen. Mooie serie van de klever en de kruiper. Nr 1 en 3 zijn prachtig. Ik vind de stuit van de boomklever altijd zo mooi, met die witte vlekjes. De groene specht zou ik ook graag eens voor de lens krijgen.
    Groeten, Gonnie

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Schitterende fotoserie Huub. Ik ben denk ik meer van de kustvogels, maar ik moet nu toch maar eens het bos in met mijn videocamera! Veel plezier en groeten, Jako

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Mooi blog heb je. Ik kwam je gister tegen bij de heikikkers.

    BeantwoordenVerwijderen