Uiteraard ligt het copyright bij mij...dus even mailen om toestemming als u een foto wil gebruiken.

zondag 16 oktober 2016

zo maar 2016

 In dit blog enkele willekeurige momenten uit 2016. Dit jaar gepoogd om de edelherten te kunnen
fotograferen in de nevel. Dus zaak om voor zonsopkomst present te zijn en dan het geluk hebben dat de filmsterren er zijn en ook de nevel. Op 14 september had ik dit geluk waarbij de herten voor zonsopkomst alweer de beschutting opzochten daar het die dag snikheet zou worden.
Op een morgen kwamen er nog 12 everzwijnen langs. Toch leuk want deze dieren laten zich niet vlug zien in het  Limburgse; opname is in het Weerterbos gemaakt.
 
 
  

Het is nu weer eekhoorntijd nu ze de notenbomen leegmaken en iedere noot apart in het bos gaan verstoppen. Ieder jaar probeer ik ze vanuit de auto te fotograferen en ze rennen, met een walnoot in de bek,  zelfs onder de auto door richting bos. Om de snelheid er iets uit te halen leg ik enkele walnoten op hun pad  en het is iedere keer verrassend hoe snel ze dit in de gaten hebben.




 
De tijd van de doortrekkende kraanvogels is ook weer aangebroken.

 
 
Als iets 2016 in de regio Brabant zuid-oost kenmerkt dan zijn het toch wel de enorme hoosbuien in juni waarbij enorme hagelballen uit de lucht zijn gevallen met een enorme schade tot gevolg. In de natuur is dit het beste te zien op de Strabrechtse Heide alwaar veel dennen aan de Somerse kant het loodje hebben gelegd en bruin zijn gekleurd. Een onwetende fietser vroeg mij nog of dat bruine het gevolg was van de brand van een aantal jaren geleden. Zelfs de heide bloeide hier niet zo mooi. Halverwege de Heide, richting Heeze lag de grens van de hagelbuien en hoe meer men richting Heeze ging, hoe paarser de heide.


Foto beneden: de situatie aan de oostzijde van de Strabrechtse Heide  
 
Aan de Heezerkant niets aan de hand.
Ik weet niet hoe het de merels bij u is vergaan maar hier zie ik nog maar heel af en toe eentje. De ziekte lijkt de hele populatie te hebben uitgeroeid.

Dit jaar ook geleerd: de tijd dat heikikkers kleuren is/kan per gebied verschillend zijn. Op 16 maart was de "balts" van deze kikker op de Klotterpeel zowat voorbij en kon ik geen blauwe mannetjes vinden terwijl op 26 maart op de Bult; ongeveer 10 km verder, de heikikkers volop bezig waren. Je moet er wel snel bij zijn. Een week later trof ik mensen die speciaal voor de heikikkers helemaal uit Alkmaar waren gekomen. Helaas voor niets...
 

In september doende geweest met het fotograferen van het klein blaasjeskruid. De gele bloem is circa 3 mm groot dus...erg klein. Heb altijd moeite met gele bloemen en ben eigenlijk nooit tevreden hoe de kleur geel tot uiting komt op de foto's. Tips zijn welkom.
Die middag was het weer eens zo heet en de hond was het gefotografeer van mij zo beu en kroop onder de reflectieparaplu.


Nog een paar leuke opnames van dit jaar. In een veld met springzaad groeide een vlier die de nodige bladeren kwijt was. In eerste instantie ging de gedachte naar een rups maar na enige tijd kwam deze dwergmuis naar boven gekropen en ging verder met zijn ontbladeringstechniek.

Een patrijzenkoppel dat ik achter een braamstruik betrapte. De hen kreeg ik niet helemaal vrij.
 
In het voorjaar storten zich altijd de nodige kauwen op de Belgische knollen die in de rui zijn. Dit jaar zeker 20 kauwen die dit paard van zijn overtollige haar verlosten. Helaas stond het paard met z'n hoofd net achter een boom en kon ik kreeg ik dus niet het gehele paard in beeld. 
 

Ik zal stoppen met de opname van de geoorde fuut. Moet voor dit blog de foto's extra, zelfs overdreven verscherpen. Weet niet waardoor dat komt...ook hier tips zijn welkom en veel kijkplezier.




















 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

19 opmerkingen:

  1. Hallo Huub, wat een schitterend overzicht. Heel fraaie foto's. En om op je vraag te antwoorden vwb de merels, hier heb ik sinds de ziekte kenbaar isgemaakt geen merel meer gehoord of gezien. Ik vrees dat hier ook een hoop merels het loodje hebben gelegd. Ik ben benieuwd hoeveel tijd ze nodig hebben om weer op een redelijk aantal te komen. Er zaten in onze buurt diverse koppeltjes. Ik kijk ook uit naar de kraanvogels die soms ook over ons huis komen vliegen. Het mooiste is echter in de natuur en het liefst in een ven of op de heide. Ik heb afgelopen maart wel honderden in Israël kunnen bewonderen waar ze in het Noorden altijd overwinteren en daar zijn ze nu langzaam aan weer aan het arriveren. Daar heb ik ook een blog over geschreven.
    Groeten,
    Roos

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Huub,

    een heel mooi en variabel blog.
    Ik zie hier bv kraanvogels die ik zelf graag nog eens zou willen fotograferen.
    Je edelhert heb je anders heel fraai weten te fotograferen.
    Het eekhoorntje is echt helemaal geweldig. Prachtige kleuren ook.
    Eigenlijk zijn al je foto's ontzettend mooi.
    Een prachtig voerzicht van dit jaar en ik heb ervan genoten :-)

    Groetje, Helma

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Huub,

    Een mooie diversiteit aan opnames. Het edelhert is prachtig, door de vele grijstinten straalt het een mystieke sfeer uit. Bijzonder om zoveel wilde zwijnen bij elkaar te zien, mooi in het landschap vastgelegd. De zonneharp in het bos nr.4 vind ik een hele fraaie. Eerste eekhoornfoto vind ik de mooiste. Als antwoord op je vraag over het verscherpen vraag ik me overigens bij een aantal foto's af of dat wel nodig geweest was, b.v. bij de tweede en derde foto van de eekhoorn zie je dat door het verscherpen lichte puntjes met name in de staart ontstaan en dat zie ik ook in het verenkleed van de merel.De dwergmuis vind ik echt het toppertje van de serie.

    Groeten,
    Ad

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Prachtige foto's. Ik lees je berichten altijd met veel plezier.

    BeantwoordenVerwijderen