Uiteraard ligt het copyright bij mij...dus even mailen om toestemming als u een foto wil gebruiken.

zondag 3 november 2013

De witte

De buizerd is in Nederland de meest voorkomende dagroofvogel en nu in de herfst komen er nog veel noordelijke buizerds bij.

 
In de vlucht is de soort o.a. te herkennen aan de vele "banden" op z'n staart. Ziet u maar drie banden c.q. strepen op de staart dan is verwisseling met de, in de zomermaanden hier voorkomende wespendief niet uitgesloten.
 

 
 
 

 Tot vorige jaar had ik de mogelijkheid om een vaste schuiltent te plaatsen op het terrein van dhr.Bussers die tegen het natuurreservaat "Sang Broek" te Mierlo woonde. De meeste bezoekers betroffen zangvogels doch toen ook de havik er zich een paar keer liet zien, besloten we op de voerplaats ook een dood konijn neer te leggen. Het was al laat in maart toen dhr.Bussers mij belde: "er zit een buizerd op het konijn". Genoeg reden voor mij om meteen de eerste vrije dag die ik had door te brengen in het schuilhutje. Na enkele uurtjes verscheen er een buizerd op het aas en voorzichtig maakte ik mijn eerste opnames. Soms keek ze me zo aan dat ik dacht "die ziet me gewoon zitten" maar uiteraard was dit niet het geval.
 
 
 
 
De vogel at gestaag door en had haar krop al aardig vol toen er ineens een tweede buizerd ten tonele kwam. Alhoewel de meeste Buizerds een bruin verenkleed hebben, kun je ze aantreffen van zeer donker tot bijna wit en de tweede buizerd bleek een mooi wit exemplaar te zijn.
 
 
 
 
  Uit alles bleek dat het om een broedpaar ging en dat de "witte|" het mannetje was. In de winter wordt er aardig gevochten om het eten maar nu ging het mannetje heel omzichtig te werk en was eerst tevreden met een stuk ouder konijn wat tijdens eerdere dagen al grotendeels door de havik was afgekloven.
 
 
 Heel voorzichtig naderde het mannetje steeds meer het wijfje om zo ook wat mee te krijgen van het "verse" konijn.
 

Op gegeven moment vloog het wijfje, met volle krop, in een boom en had het mannetje de gelegenheid om ook zijn krop te vullen.
 

Even een serieuze noot. Ieder jaar hoor je weer over vergiftigingen van roofvogels. Zelf heb ik het nu ook al een paar keer meegemaakt. Vanwege het feit dat buizerds echte aaseters zijn, vallen hun vaak als eerste ten offer. Hieronder een dode duif die als aas is uitgelegd. Alhoewel verschillende soorten gif, meestal landbouwgif, worden gebruikt, vertoont deze duif een lichtblauwe kleur welk kenmerkend is voor een bepaald soort landbouwgif. Tref je zoiets dus aan dan is het zaak om de politie of/en de A.I.D te waarschuwen.
 
 
 
 Heb verschillende dagen zitten strubbelen met het downloaden van de foto's. Ze waren niet scherp.  De oplossing bleek om bij de bewerking overdreven te verscherpen.
Nog bedankt voor de belangstelling voor mijn blog over de kraanvogels. Ik hoop dat we deze maand wat betreft weer nog een mooi weekend krijgen want dan ben ik weer naar Diepholz vertrokken voor de kraanvogels; er zitten er al zo'n 70.000 !! 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 



5 opmerkingen:

  1. wat een mooie serie om de buizerds van zo dichtbij te zien ook heel fijn dat u vertelt van dat landbouwgif en hoe wij het kunnen herkennen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Huub.

    Pff, wat een genot om naar deze prachtige serie van de mooie roofvogels te kijken.
    Super!

    Groettie van Patricia.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Prachtige serie en vooral die witte buizerd vind ik een plaatje.
    Heel goed dat je aandacht besteed aan eth gif waarmee deze machtige vogels het loodje leggen.

    Groetjes, Helma

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Huub,

    Werkelijk prachtig, een foeragerende buizerd op de foto is al mooi, maar als je een paartje gelijktijdig weet vast te leggen en er is ook nog een wit exemplaar bij is dat helemaal geweldig. Zo had ik gehoopt ze binnenkort ook nog eens voor de lens te krijgen. Als je b.v. bij foto nr. 10 alleen naar de kop van die witte kijkt, lijkt het welhaast een sneeuwuil. Goed ook dat je aandacht besteedt aan dat lafhartige vergiftigen van roofvogels, er kan niet hard genoeg tegen opgetreden worden.
    Ik vind het wel vreemd dat je overmatig moet verscherpen om je foto's uiteindelijk goed in je blog te krijgen.

    Groeten,
    Ad

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Schitterende foto's van de buizerd, maar die twee samen is het helemaal!
    Groetjes en een fijne maandag, RW & SK

    BeantwoordenVerwijderen