Uiteraard ligt het copyright bij mij...dus even mailen om toestemming als u een foto wil gebruiken.

zondag 23 november 2014

Pap, ik wil wel eens kraanvogels zien...


Zei mijn oudste dochter Elise begin november. Vandaar dat we op 2 november om 6 uur richting Duitsland vertrokken waarbij de navigatie op: Vechta, An der Dadau stond ingesteld.
Om exact 09:02 uur ging de camerasluiter voor het eerst af en er zouden die dag nog vele klikken volgen.
An der Dadau is een veldweg waar ik de laatste jaren altijd start en succes altijd verzekerd is.


Duizenden kraanvogels foerageerden op de reeds geoogste maisakkers en we hadden die dag helemaal geluk want tijdens de trek naar de slaapplaatsen in de veengebieden had men dat weekend het ongekende aantal van 104.167 exemplaren geteld.

Buiten kraanvogels waren er ook andere dieren zoals kleine zwanen.


Overal wemelde het dan ook van de kraanvogels. In de middag stopten we achter een nog niet gemaaide maisakker om een boterham naar binnen te stoppen. De kraanvogels kwamen daarbij laag over de mais aanvliegen en zagen ons pas op het laatste moment. M'n boterham viel dan ook enkele malen op de grond om vlug de cameralens te richten.


Voorgaande jaren deed ik er een overnachting bij en had dan 2 dagen. Nu deden we een verkort programma en rond 14:00 uur waren we bij het Rehdener Geestmoor zijnde een van de veengebieden waar de kraanvogels komen overnachten. Ten zuiden van het veen staat een uitkijktoren waar je het indrukwekkende schouwspel kunt waarnemen. Zelf namen we een paar honderd meter vanaf de toren positie in.


Op bovenstaande foto is het ven zichtbaar waar de kraanvogels overnachten. Omstreeks 15:30 uur kwamen de eerste riet en kolganzen binnen gevlogen; die er ook met tienduizenden overnachten. Onderstaande twee foto's zijn van Elise met haar 300 mm lens.
Omstreeks 16:15 uur kwamen ook de eerste kraanvogels; onder luid geroep, aangevlogen. Eerst kleine groepen maar al vlug de ene na de andere groep van ieder honderden exemplaren.
 
 
Elise maakte nog 2 mooie foto's van groepen kraanvogels met de maan erbij.
 
 

Dat wilde Huub natuurlijk ook proberen met de 500 mm hetgeen echter nog niet zo simpel was. Stel je namelijk scherp op de maan en wacht je af tot er vogels in beeld komen; is de maan scherp maar de vogels niet. Het was dus inschatten welke kraanvogels mogelijk voor de maan kwamen en die dan te volgen totdat ze voor de maan vlogen en dan knippen. Gelukkig had ik vele kansen.


Ondertussen kon Elise de mooie zonsondergang fotograferen.
 
 
In de lucht was een niet aflatende stroom van ganzen en kraanvogels die, toen de nacht was ingevallen, niet ophield. Omstreeks 18:20 uur hielden we het voor gezien en reden we weer richting Brabant.
 
 

Al met al een dag om niet te vergeten.

7 opmerkingen:

 1. Mijn hemel, wat een topdag voor jou en je dochter, Huub. Wat moet dat geweldig zijn om al die Kraanvogels te zien overvliegen. Ik ben al zo blij als ik dat meemaak met de ganzen hier. Maar een Kraanvogel of Kleine Zwaan is nog wat anders. Prachtige serie. Ook de foto's van je dochter zijn erg mooi. Leuk dat jullie samen die hobby hebben. De foto's van de vogels voor de maan langs zijn ook erg mooi geworden. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een geweldige dag hebben jullie gehad zo te lezen.
  Heerlijk om zoveel verschillende soorten ook te zien en vast te kunnen leggen.
  Overvliegende kraanvogels zal ik hier nooit tegenkomen, ben al blij als ik wat ganzen zie overtrekken.
  Leuk om samen met je dochter er op uit te gaan, de zonsondergang van haar is geweldig.
  Kortom een geweldige serie Huub.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 3. wat een prachtige fotos! de kraanvogels lijken me een andere soort dan die die ik in Afrika zag.
  knap de vogels én de maan samen op de foto! én de gekleurde wolken, én de zonsondergang.... Wat hadden jullie een fijne dag!
  lieve groet, Hilde

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Huub,

  Echt een schitterende serie zetten jullie hier neer. Je dochter moet maar doorgaan met fotograferen, ze heeft talent, maar natuurlijk ook een goede leermeester. Het valt me op dat jullie zo dicht bij de kraanvogels konden komen, wat ik ervan lees is dat ze daar over het algemeen nogal ver weg zitten. Foto's 4 en 5 maar ook de eerste zijn echt schitterend met heel veel detail. Foto 10 lijkt wel de Mariapeel. Ja en die kranen voor de maan zijn echt geweldig mooi. Prachtige dag hebben jullie gehad, de vele km's op een dag meer dan waard.

  Groeten,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ad, is natuurlijk geen algehele stelregel maar grote groepen zijn schuw maar groepjes van 10 ex of minder (vooral de gezinnen kraanvogels) zijn minder schuw en met de auto benaderbaar.

   Verwijderen
 5. Gatverdamme Huub, wat een vreselijk jaloersmakende serie van deze kraanvogels.
  Jemig zo gaaf! En wat heb je er een paar prachtige platen kunnen maken zeg!
  De eerste foto's zijn allemaal zo dichtbij en heel gedetailleerd, maar ook de vogels in vlucht vind ik ronduit super.
  Daarbij ook de vogels met de maan en de mooie "in vuur en val luchten. Echt een compliment!
  Groetjes, Helma

  PS Het was echt een mol die de reiger had hoor. Dat staartje wat jij zag was een waterdruip.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een prachtige bestemming. Heel wat kilometers, maar wel helemaal top. Jullie hebben mooie foto's geschoten. Leuk om dat samen met je dochter te kunnen doen. Misschien toch ook maar eens ooit gaan proberen, want deze beelden maken een beetje (gezond) jaloers. Mooi in het veld en voor de maan.
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen